Dowland Davidson first booke review

Dowland – First booke of Songs of Ayres | Review

Er is een nieuwe cd uit met muziek van John Dowland (ca. 1563 – 1626).Het bevat de muziek, ofwel alle liedjes uit het eerste boek van Dowland, First boooke of Songes or Ayres.

Wat mij direct opvalt is dat het alleen de sopraan is die je hoort. Het boek bevat alleen maar liedjes die als SATB zijn opgebouwd. Dit is natuurlijk al de vrij nieuwe manier van zingen. Leuk aan het boekwerk is dat de partijen apart zijn opgeschreven. De bladmuziek lees je hier.

Ik vind het ergens wel jammer dat de originele alt, tenor en bas niet meegenomen zijn. Persoonlijk vind ik dat de uitvoering zo goed mogelijk het originele geluid moet benaderen. Maar de muziek, de cd an sich voelt wel heel fijn aan. Ik luister er graag naar. De sopraan, Grace Davidson, heeft een fijn geluid en geeft je ook het gevoel dat je wel naar oude muziek luistert.

Voor mij is het een cd die ik aanzet om echt naar te luisteren, maar ook voor de achtergrond in huis. De luit speelt rustig en vakkundig. Er is geen haast. Het gevoel is intiem, een soort huiskamer concert, zo voelt het aan.

De thema’s van de liederen, of eigenlijk een thema. Het gaat allemaal over de liefde of een afgeleide daarvan. ‘Can she excuse my wrongs with Virtue’s cloak?’ geeft een fijne afwisseling op de cd. Het liedje heeft klinkend iets speels meegekregen, door de wisseling van maatsoort.

Voor de niet-kenner kan de muziek misschien wat eentonig klinken. Maar een niet-kenner zal dit niet zo snel vinden en beluisteren. Ik vind de cd een aanrader voor liefhebbers van oude muziek, ondanks het gemis van de alt, tenor en bas.

John Dowland
First Book of Songes or Ayres
Signum Records
Cijfer: 8
Koop de cd via
deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *