Bear Dance

The Bear Dance

Oud traditioneel volksmelodietje en is opgeschreven rond 1600.

Dit melodietje kwam ik per toeval tegen toen ik eens rond zat te kijken op Youtube. Een oud melodietje die ik wel kan waarderen. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Zoveel informatie kan ik er niet over vinden. Gelukkig staat er wat informatie in de reacties bij het filmpje. 

Een reactie geeft aan dat de uitgever John Playford het zou hebben gedrukt en verspreid. Dat zou dan in Engeland rond 1650 geweest zijn. Ik heb een aantal van zijn boeken doorgespit, maar helaas kan ik het tot op heden niet vinden. 

Een andere reactie gaf het volgende weer: 

This song seemingly comes from Catalan Pyrenees, in a time where tribal men worshiped bears. In my language, catalan, “ós” means bear; in ancient catalan, “ós” was “ours”, from where came the same french word. That’s why here in Catalonia this song is called Polca d’Ours, that has the same meaning to Berendans, Danse De L’Ours, Danza Del Oso, Danza’l Osu.

Ofwel, het zou geen Engels liedje zijn, maar een volksdeuntje uit Spanje, Catalonië wel te verstaan (het gebied dat graag op zichzelf wil staan).  Wanneer je dan gaat zoeken op Danse de l’ours, kun je ineens inderdaad meer filmpjes vinden. De meeste wel van mindere kwaliteit, maar het geeft voor mij wel aan dat het liedje inderdaad niet Engels is. 

Berendans werkt helaas niet meer, aangezien je dan meer op een dansje uitkomt uit een van de huisjesparken met een beer als mascotte. 

Een zeer oud melodietje dus. En wanneer je dan die gevonden filmpjes gaat bekijken, zie je een dansje voorbij komen, die in verschillende filmpjes zo goed als hetzelfde is. Zou dit het dansje zijn geweest die de vermoedelijke berenaanbidders ook gedanst hebben, honderden zo niet duizenden jaren geleden? Maar in zo’n tijd hadden ze nog niet van die ruim ontwikkelde instrumenten. 

Het onderzoek mag dus nog verder gedaan worden daar dit stukje volksmuziek! En het liede? Dat hoor je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *