vrouwen niet meer zingen

Wanneer mochten vrouwen niet meer zingen?

Een markerend jaar voor vrouwen.

Het jaar 578 is een vrijwel normaal jaar. De meesten van ons zouden dat het de vroege middeleeuwen was en dat het een verder nog normaal jaar zou geweest zijn. Maar voor het vrouwelijk geslacht is het eigenlijk best een belangrijk jaar. Het is namelijk het jaar dat voor het eerst wordt vastgesteld dat meisjes niet of minder mochten zingen.

Volgens deze bron is de synode van Auxerre 578/585 een van de aanstichters. In 578 stelde de synode van Auxerre 45 regels op. Een daarvan, nummer 9 op precies te zijn, stelde dat in de kerk geen wereldlijke koorwerken of gezangen van meisjes ten gehore worden gebracht, of dat zij hun maaltijd nuttigden in de kerk. Zie hieronder canon 9, vastgesteld door K.J. von Hefele in Conciliengeschichte deel 3. Op pagina 43 vind je deze canon terug. Hieronder zie je een alleen canon 9 uit het boek van von Hefele.

vrouwen niet meer zingen

Op zich apart om maaltijden en liederen samen te voegen in 1 canon. Maar nog opvallender is dat de eerdere bron dit vertaald heeft naar dat meisjes helemaal niet mogen zingen in de kerk. Als ik dit zo lees, zou ik alleen zeggen dat seculiere werken verboden waren, maar kerkelijke gezangen nog best mochten klinken uit de monden van meisjes en vrouwen.

Het duurde inderdaad nog bijna 200 jaar voordat meisjes en vrouwen echt niet meer mochten zingen in de kerk. In 754 werd het door de statuten die opgesteld zijn door St. Bonifatius verboden voor vrouwen om überhaupt te zingen in de kerk. Een bron hiervoor heb ik helaas niet kunnen vinden. Maar ik kan het wel in meerdere moderne teksten terugvinden. En het zou nog bijna 1000 jaar duren, voordat we weer mee mochten doen in de kerk als koor.

Een notitie bij dit artikel. Ook in de Griekse en Romeinse tijd was het al gebruikelijk dat vrouwen als het zwakkere geslacht gezien werden. De oudste bronnen van deze scheiding komen op dit moment uit het oude Griekse rijk, waar vrouwen onder de mannen werden geplaatst, ongeschikt aan het mannelijk geslacht. Het zou wel uit ‘liefdadigheid’ gekomen zijn, het was te gevaarlijk voor vrouwen om op het podium te staan. Tjah, hoe kan je dan als vrouwelijk geslacht een geschiedenis van 2500 jaar ineens omdraaien. Dat duurt best lang. En is dat ook iets wat we willen? Allemaal etische vraagstukken, die ik graag aan een ander overlaat, haha. Maar intrigerend is het wel, dat de ondergeschiktheid van het vrouwelijk geslacht al een aardige tijd op deze wereld speelt.

Meer over het zingen van vrouwen in koren vind je hier.

Liefs van Ivette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *